2015. március 25., szerda

Szívesen kezdeményezel beszélgetést idegenekkel?

A nyelvvizsgával kapcsolatos 5. kérdés még mindig nem a nyelvtudásodat firtatja!

Ha a válaszod IGEN: válassz olyan vizsgát, ahol másik vizsgázóval kell beszélgetni! Természetesebb a helyzet, mintha a vizsgáztatóval kellene beszélni. Viszont talpraesetteknek való, akik tudnak segíteni, ha a másik vizsgázót elnémítja a vizsgadrukk, illetve félbe merik szakítani, ha az illetőt elragadja a szájmenés.

Ha a válaszod NEM: olyan vizsgára jelentkezz, ahol a vizsgáztatókon kívül nincs más a szóbelin. A szóbelin két tanárt ültetnek Veled szembe. Egyikük jegyzetel, a másikuk teljes mértékben Rád figyel, érthetően artikulálva teszi fel a kérdéseket helyes nyelvhasználattal, amiből a válaszodhoz puskázhatsz is.

Nyilván át kell gondolni, hogy ezen kívül milyen szempontok alapján mennél szívesebben másik nyelvvizsgázóval együtt vagy egyes egyedül a szóbelire. Pl. hogy éreznéd magad a másik vizsgázó előtt, ha belesülsz a mondanivalódba vagy nem helyesen fogalmazol valamit?

Utolsó előtti kérdés következik, ami már szorosan összefügg a nyelvtudásoddal. Nézd meg a feladatokat, amiket a legutóbbi munkafüzetedben vagy nyelvtanulás közben egyéb helyen töltöttél ki: miben vagy igazán jó?

Bár angoltanár vagyok, igyekeztem úgy összeállítani az információkat, hogy másnyelvet tanulóknak is hasznos legyen. Tény, hogy a legtöbb nyelvvizsga-központ angol, német, esetleg francia, spanyol, olasz nyelveket kínál. Az egyetlen hely, ahol ennél többféle nyelvből lehet választani, az Origo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése