2015. március 30., hétfő

A sikeres vizsga titka

Ha átrágtad magad a sok megválaszolandó kérdésen, és sikerült eldöntened, melyik nyelvvizsgára jelentkezel, ráadásul minden jel arra vall, hogy tényleg megvan hozzá már a nyelvtudásod, jöhet: A SIKER! Íme hozzá a kulcs:

A sikeres nyelvvizsgához TE kellesz. Te, aki rászánod az idődet és energiádat.

Mire?
A választott nyelvvizsga feladatainak gyakorlására.

Nem újabb szavak tanulására - legalábbis nem százával kell még tanulnod a szinthez.
Nem a nyelvtan megtanulására - azt már tudnod kell, legfeljebb egy-egy visszatérő hiba kapcsán kell tisztázni, tudatosítani egy-egy pontot.

A legjobb eszköz ehhez nem más, mint a választott nyelvvizsga feladatait tartalmazó kézikönyv hanganyaggal és megoldókulccsal. Battyogj el egy könyvesboltba vagy rendeld meg a neten (utóbbi még olcsóbb is). Ez nem nagy beruházás, de nagyon megéri! Gondolj bele, mennyi pénzt buksz el, ha enélkül állsz neki a tanulásnak, és végül nem sikerül a vizsga.

Jó eszköz lehet a felkészülésben egy tanfolyam is. Főleg, ha olyan vizsgát választottál, ahol másik vizsgázóval kell majd szóbelizned. Tanfolyamot olyan helyen érdemes látogatni, ahol a vizsgát is szervezik. Abban azért ne reménykedj, hogy majd a tanfolyami tanárral összekacsinthatsz a vizsgán, és könnyebben átengednek. A vizsgaszabályzatok értelmében ugyanis azt, aki tanít a felkészítőn, nem osztják be vizsgáztatni. Neked mégis jó érzést, biztonságot adhat, ha már ismert helyre mész be a vizsga napján.

Az eddigiekkel van egy kis bibi. A kézikönyv ugyanis nem ellenőrzi az általad írt levelek helyességét, a tanfolyamon pedig nem tudod eleget gyakorolni a szóbeli előadást.

De ne aggódj, mert van egy aduász a felkészülés során: egy magántanár. Az a jó felkészítő tanár, aki
- az összes írásbeli- és szóbeli feladatot végiggyakorolja Veled, többször is;
- az írásbelik javításakor nemcsak pontoz, hanem részletes visszajelzést ad arról, mit kellene még gyakorolnod, és miért hibás a Te megoldásod,
- azokhoz a feladattípusokhoz, amiknél a legalacsonyabb pontszámot érted el, további gyakorlófeladatokat készít,
- RENGETEG levelet, esszét és egyebet írat Veled, és ezekről részletes visszajelzést ad,
- a nyelvvizsga minden témakörét átbeszéli Veled,
- eláraszt számos ötlettel, amik segítik a felkészülésedet a vizsgafeladatok gyakorlásán túl,
- a felkészülés mellett a vizsgázáshoz is ad ötleteket (pl. mit tegyél, ha nem jut eszedbe egy szó, pedig tudod, hogy tudod...)
- a neki küldött feladatokat a lehető leghamarabb kommentálva visszaküldi Neked.

Persze mindig akad homokszem. Kirúgnak a munkahelyről. Lebetegszik a gyerek. Sürgősen vidékre kell utazni arra az eseményre, amire eddig más ment. Sose kellett még túlórázni, de naná, hogy most osztanak be. Így hiába porosodik a kézikönyv a polcon, hiába fizetted be a tanfolyamot, hiába írogatja Neked a magántanár a visszajelzéseket és a feladatlapokat...

Látod, mondom én, hogy a sikeres nyelvvizsgához már csak Te hiányzol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése