2013. augusztus 15., csütörtök

Memo - mi?

A Mézga család kalandjai között szerepel egy rész, ami az időjárást befolyásolni tudó "memumo" készülékről szól. Én pedig mutatok Neked egy olyat, ami a memóriádat tudja befolyásolni!

Az eszköz neve: mnemonika. Olcsó, sőt: INGYEN van! Nem gond a tárolása, ugyanis BENNED rejtőzik. A használata pedig igazán egyszerű, pedig nagyon sokrétű. Hogy működik? Íme egy példa.

A nyelvtanulás során mindenki belebotlott már olyan szóba, ami valamiért nem akart megragadni az emlékezetében. Túl hosszú, túl rövid, nagyon ritkán használjuk, vagy épp túl gyakran. Mindegy, mi az oka, de folyton meg kell nézni a jelentését a szótárban, pedig eddig tucatszor kiírtuk már magunknak. Ekkor kapjuk elő a mnemonikát.

1. Leírhatjuk a szót úgy, hogy rögtön megjelenítse a jelentését. Minél színesebb és kifejezőbb a kép, annál többet foglalkozunk a szóval, megszeretjük, és az elménkbe mászik.

2. Elképzelhetünk egy történetet, amihez kötjük a szót. Ez lehet a lehető legképtelenebb sztori. Sőt, minél valószínűtlenebb, annál jobban megjegyezhető benne a szó. A reklámok épp így működnek, és ugye mennyi mindent vettünk már reklámok hatására?

3. Belefoglalhatjuk a szót egy valós történetbe is. Így egy füst alatt azt is megjegyezzük, hogyan használjuk mondatban, és milyen szituációban kaphatjuk elő.

4. A mnemonika segítségével egyszerre több szót is megjegyezhetünk. Írhatunk a kezdőbetűikből egy vicces mondatot, betűszót vagy egy képtelen nevet (magyarórán például Fellebeki Átmegel úr segítségével jegyeztük meg az igekötőket). Még az angol helyesírást is segít megtanulni a mnemonika - pedig ez még az anyanyelvi beszélőknek sem egyszerű feladat.

Érdemes minél többet gyakorolni a mnemonikával, mert annál jobban fog menni a használata. Ráadásul nemcsak gyarapítani, hanem előhívni is segíti a tudásunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése