2013. június 28., péntek

Minden szavát hallom - de hogy rakjam össze?

Nyelvtanulóim kérésére közzéteszek itt egy kis puskát az angol mondatszerkesztések megkönnyítésére. Igyekeztem a lehető legegyszerűbb, legátláthatóbb összefoglalót készíteni.

1. Legegyszerűbb mondatok
Angolul a felszólító mondatok összeállítása a legegyszerűbb. Nem kell hozzá más, csak az ige - azaz a cselekvés, amire felszólítunk.
Pl: Sit down. Stand up.

Ezt még színesíthetjük
- hellyel: Turn left. Turn right. Come here.
- tárggyal, ha van olyanja az igének: Ask the teacher. Help your mother.
- ezek kombinációjával. Ráadásul a PLEASE szót is hozzátehetjük, ha udvariasabban szeretnénk hangzani (bár erre a célra vannak elegánsabb kifejezési módok): Open the window please. Please repeat your name.

2. Kijelentő mondatok 
Ezek lehetnek állítók vagy tagadók. Minden kijelentő mondat ugyanarra a sémára épül az angol nyelvben. Ezt nagyon fontos szem előtt tartani! A magyarral ellentétben az angol nem használ végződéseket. Így csak a szórendből derül ki, hogy a kutya harapta meg a postást, vagy a postás harapta meg a kutyát.

Akkor sikerül jó mondatot írnunk, ha az alábbi kérdések sorrendjébe állítjuk a mondatba szánt szavakat:
KATT A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ!

Azok számára, akik ötöst kaptak nyelvtanból ez így hangzik: ALANY - ÁLLÍTMÁNY - (TÁRGY (ha van) - HELYHATÁROZÓ - IDŐHATÁROZÓ.

A jelzőket azért hagytam ki, mert azokat bárhova állíthatjuk. Na jó, nem teljesen: hiszen az előtt a szó előtt szerepelnek, amit valamilyennek leírnak. Segítségükkel jobban körülírhatjuk, amiről beszélünk (és persze szép hosszúvá teszik a mondatainkat. Pl:
Young Mary has a little lamb in her tiny room since last Christmas.

És a tagadás? Nos, az angol mondatnak ez egyedül nem megy. A segédigék segítenek tagadni. Kivéve akkor, ha valakit vagy valamit jellemzünk, mert akkor a mondatban szereplő létigét tagadjuk:

KATT A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ!
Az igealakok változása egy másik oktatás tárgya, most csak a mondatszerkesztés alapjaira szorítkozom.

3. Kérdő mondatok
A tagadók után már csak egy kis lépést kell tennünk, hogy kérdő mondatokat tudjunk alkotni. Ugyanis ezekhez is a segédigékre van szükségünk. Itt ezek helyzetét felcseréljük az alannyal és kész is:
KATT A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ!






Ennyi az egész? Nagyjából igen. Legalábbis ez az alap, amit azért érdemes megtanulni, mert erre már tudsz építeni. Akár egy felhőkarcolót is ;)

Hagyok itt még néhány példát: bármikor előforduló hétköznapi párbeszédeket, amelyek egyszerű mondatokból állnak. Azért épp ezeket, hogy naponta tudjátok gyakorolni. Jó munkát ezek elemzéséhez és sok sikert a használatukhoz!

1.
A: May I use your bathroom?
B: Go ahead.

2.
A: I often travel to foreign countries.
B: Have you been to Australia?

3.
A: How do I get there?
B: Go straight on.

4.
A: I'd like to make a reservation but I can't do it online.
B: Why don't you ask a travel agent?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése