2013. december 2., hétfő

Nem hallja? Na hallja!

Ma a hallott szövegek értésével foglalkozunk. Ez a nyelvtanulók egyik legnehezebb feladata. Ékes bizonyíték erre, hogy a "magnós" feladatokon kapnak a legkevesebb pontot akár iskolai dolgozatról, akár nyelvvizsgáról van szó. Hogyan lehet ezen segíteni?

A bejegyzés címe helyesen ez lenne: Nem érti? Na most már értse meg! Hiszen a szöveghallgatásnál nem a hallásunkkal van a baj. A legfontosabb aranyszabály a hallott szövegértés fejlesztésénél:
Minél többet hallgatunk szöveget, annál jobb! Fontos, hogy ugyanazt a szöveget sokszor hallgassuk meg!

Na jó, ez így rém unalmasan hangzik. És persze nem is feltétlen javítja a készségünket. Összeszedtem hát a játékszabályokat, amik ezt a feladatot tényleg játékossá, élvezetessé teszik, ráadásul a hatékonyságról is gondoskodnak. Ehhez segítségül hívjuk a médiát, ami az internetnek köszönhetően INGYEN és BÁRMIKOR rendelkezésünkre áll.

1. Hallgassunk hangszeres zenét! - Maga a zenehallgatás fejleszti a szövegértési készségünket, főleg, ha szimfóniát hallgatunk. A szimfóniában sok hangszer szól egyszerre különböző szólamban, és a zenészek együttes játéka adja a fő dallamot. Ha megtanuljuk a fő dallam követését, akkor megtanulunk a szöveg értelmére és a kommunikáció céljára koncentrálni.

Így elkerüljük a nyelvtanulók gyakori hibáját: sokan ugyanis mindenáron minden elhangzott szót érteni akarnak.

2. Hallgassunk énekes zenét! - Biztosan van kedvenc énekesed vagy zenekarod! Nem kell elárulnod a kedvelt műfajt, és nem ciki, ha régi, esetleg feloszlott együttesért rajongsz. Hallgasd őket minél többször! Egyszercsak fel fogod fedezni a dalban az ismerős szavakat. Ehhez az adott dalt számtalanszor meg kell hallgatni. Ez igazán nem fáradság, ha az ember kedvenc zenéjéről van szó, igaz?

3. "Három a magyar igazság" - és ez most nemcsak a szabály sorszámára utal. Ez egy olyan szabály, amire szívesen megtanítok mindenkit, aki hallott szövegértés tanulására jelentkezik hozzám.

+1: Nézzünk filmeket! - A DVD remek találmány: választhatunk, hogy angolul nézzük a rajta levő filmet angol felirattal. Ez a legjobb módja annak, hogy segítsük a hallott szövegértésünket. Amellett, hogy a képek segítik a szöveg megértését, olvasással folyamatosan ellenőrizhetjük magunkat.

Sokan mondják: "folyton vissza kell tekernem a filmet, és már legalább háromszor meghallgattam, mire végre megértettem". Először úgy érzik, ez "bénaság". Én viszont azt mondom: ők érdemelnek pirospontot. A sok pirospont - azaz a sok ismételt szöveghallgatás pedig nekik fogja meghozni azt a sikerélményt, hogy egyszercsak első hallásra is fogják érteni, amit hallanak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése