2013. május 21., kedd

Tuti módszer kerestetik!

Sok könyv kapható ma már, amik a nyelvtanulás legjobban bevált módszerét kínálják. Vannak ilyesmire specializálódott nyelviskolák is. Tényleg van egyetlen olyan metódus, aminek segítségével bárki megtanulhat bármilyen nyelvet, ráadásul könnyedén?

Én nem hiszek ebben. Például biztos, hogy mondókák és versek segítségével jól lehet fejleszteni a kiejtést - de annak nem segít, akinek eleve nincs ritmusérzéke. Azt is megtapasztaltam, hogy az ember rengeteg szót tanul olvasás közben - de csak ha van ideje (és türelme!) újra és újra elolvasni egy-egy szöveget, szövegrészt. És vajon az a módszer, amitől elve idegenkedünk, lehet-e annyira hasznos a számunkra, mint amennyire ígérik az abból pénzt remélők?

Meggyőződésem, hogy a leghatékonyabb akkor lehet a nyelvtanulás, ha a tanuló képességeit és érdeklődését, valamint a nyelv sajátosságait együttesen figyelembe veszi. Ebben legtöbbet egy magántanár tud segíteni, aki csak velünk foglalkozik, és a mi igényeinkre szabja a foglalkozások tartalmát. Azonban ő is "csak" segíteni tud! A saját munkánkat is hozzá kell tenni a siker érdekében.

Szerencsére nem vagyunk egyedül a világban azzal, hogy szeretnénk (agy épp muszáj) megtanulni egy idegen nyelvet. Vannak, akiknek ez többszörösen is sikerült. Megnéztem hát, hogy csinálták. Hátha nemcsak én tudok tőlük ötleteket meríteni, íme!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése