2013. május 23., csütörtök

Tanulási technika: technika tanuláshoz

Ma körbenéztem, milyen lehetőségei vannak az embernek, ha a technikát is be szeretné vetni nyelvtanulásának sikeresebbé tételébe. Ez ma már nem korlátozódik arra, hogy az ember egy csetprogram segítségével konzultáljon nyelvtanárával. Bizony, egy mindig kéznél levő eszköz nagyban növeli annak az esélyét, hogy az ember ha sokszor előveszi, összességében akár napi 2 órát is foglalkozzon a nyelvvel - ez pedig látványos sikerélményekhez juttathatja.

Remélem, aki ezt olvassa, tudja, mi az a tablet (és nem egy orvosságra gondol!), valamint tisztában van az okostelefonok intelligenciaszintjével (azért ne töltessünk ki velük IQ tesztet!), és érti az olyan, magyarul hangzó angol kifejezéseket, mint applikáció.

Nem reklámozom, csak gyűjtögetek! A legkönnyebben persze angoltanuláshoz szükséges mobilapplikációkra akadtam. Nem adtam föl, így sikerült pár olyan ingyenesen letölthetőt találnom, ahol többféle nyelvből lehet választani.

1. Egy jó nevű könyvkiadó a szókincsfejlesztő, nyelvtani gyakorló és kiejtésjavító alkalmazások mellett szótárakat is elérhetővé tesz a mobilhasználók számára. Ráadásul az egyik interaktív program felméri a tudásunkat, majd az eredmények alapján ajánl olvasnivalókat.

2. Egy kulturális szervezet olyan szoftvereket fejlesztett ki, amelyek játékokkal gyakoroltatják a nyelvet. A mobileszközöket az azokat birtokló fiatalok úgyis szívesen használják erre a célra, ezentúl már tanulhatnak is szórakozás közben. Legjobb szerintem mégis az a programjuk, ami a hallás utáni szövegértést fejleszti. Ez lehetővé teszi, hogy a szövegeket meghallgassuk, megnézzük a hozzá kapcsolódó videót, majd elolvassuk a szöveg szószedetét.

3. Az angol mellett 5 másik nyelvet kínál az ingyenes Duolingo, amely több felhasználó szerint egyértelműen viszi a pálmát ezen a téren. Tulajdonképpen egy elektronikus nyelvkönyvet ad a kezünkbe. Leckékbe rendezve tanulhatunk szavakat és nyelvtant. Tudásunkat játékos gyakorlás után különféle szövegek fordításával tehetjük próbára. A fordításainkat a programot használó anyanyelvi beszélők értékelik ki.

4. A Busuu program sokkal több képet kínál, így nagyobb segítség lehet azok számára, akik vizuális tanulók. Ez is úgy működik, hogy időnként rövid írásos feladatot kap a tanuló, amit a Busuu felhasználók közül az adott nyelvet anyanyelven beszélők javítanak. Ez az alkalmazás túlnyomórészt ingyenes, és összesen 12 nyelven lehet vele tanulni.

Három a magyar igazság, és én ehhez még ráadást is adtam. A téma érdekes, és a modern technikát kézben tartók számára rendkívül hasznos lehet. Mivel én egyelőre a Skype-on kívül a hagyományos nyelvtanulási formákat gyakorlom, kíváncsian várom a véleményeket arról, ki mit tapasztalat a szóban forgó alkalmazásokkal vagy egyéb, online-offline programokkal kapcsolatban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése