2013. augusztus 11., vasárnap

A bútor ára

Bár már sok különböző dologgal foglalkoztam a munkám során és a szabadidőmben, most mégsem avanzsáltam át asztalossá. Csak felidéztem a kedvenc kabaréjelenetemet (na jó, az egyik kedvencemet : ) ), ami azt a kérdést járja körbe, hogy vajon mi kerül ezen a fotelon 7200 Ft-ba?


Sokakat ismerek, akiknek egyáltalán nem mindegy, mire adják ki a pénzüket. Jó látni, hogy egyre többen vagyunk tudatos vásárlók. Mi, tudatos vásárlók pedig nemcsak arra a számjegyre vagyunk kíváncsiak, ami az árcédulán szerepel. Azt is fontosnak tartjuk, milyen tartalmat takar az adott szám. Amikor megkérdezik, mennyibe kerül nálam egy óra, válaszul nem egy számot mondok, hanem elmondom, mi nálam egy óra tartalma. Persze nyelvet nem kizárólag magántanárnál lehet tanulni. 

Annak érdekében, hogy helyesebben meg tudjuk határozni, minek mi az értéke, készítettem egy táblázatot - saját tanulói és tanári tapasztalatom alapján. Íme:



Látom, mosolyogsz a profi magántanár óradíján. Hiszen Te is találtál már tanáradatbázisokban olyanokat, akik sokkal kevesebbért vállalnak óraadást! Igen, őket a hobbi tanár kategóriájába tettem. Mi a különbség köztük és a profi magántanár között? Miről ismered fel a hobbi tanárt és honnan tudhatod, hogy profival van-e dolgod?

A hobbi tanár
* feltűnően alacsony óradíjért dolgozik
* egyetemisták (pl. közgazdász hallgatók, persze nem nyelvszakosak), vagy valamely (nem nyelvtanári) állásban dolgoznak (mondjuk építészmérnök)
* nincs nyelvtanári végzettségük
* általában csak középfokú tudással rendelkeznek (lehet, hogy épp csak 1 leckével jár előtted a tanulásban?)
* nem bánja, ha lemondod az órát akár 10 perccel a kezdés előtt
* csak az órán kérdezhetsz tőle (mivel máskor nem ér rá Veled foglalkozni)

A hobbiból tanítók azért engedhetnek meg maguknak ilyen alacsony óradíjat, mert egyébként kapnak fizetést egy munkahelyen, vagy még munkahelyre sincs szükségük, épp csak az ösztöndíj kiegészítésére jól jön egy kis zsebpénz. Minden tiszteletem azoké, akik pluszmunkát vállalnak azért, hogy az életük egy fontos célját megvalósítsák. Ugyanakkor tudnod kell, hogy a nyelvtanításról csupán a saját tapasztalataikkal rendelkeznek, egyéb felkészültséggel nem. Sok kérdésedre tudják a választ, de közel sem biztos, hogy el is tudják ezeket Neked magyarázni úgy, hogy azt akkor is megértsd, ha az átlagos tanári magyarázatok Nálad nem szoktak célba érni.

A profi nyelvtanár
* nemcsak tapasztalt, hanem felkészült is a nyelvtanításra: nyelvtan magyarázatára, szókincs gyakorlására akár az átlagostól eltérő módszerekkel is
* nem a nyelvet, hanem a nyelven tanít (mindenképp felsőfokú nyelvtudása van)
* abban is segít, hogyan tanulj, nemcsak azt mondja meg, hogy mit
* bármikor fordulhatsz hozzá kérdésekkel akkor is, ha épp nincs órátok
* maximum 24 órával a tervezett időpont előtt mondhatod le az órát, mivel ezzel az eszközzel is igyekszik Nálad elérni a rendszerességet a tanulásban

A profi nyelvtanár a nyelvtanításból él. Úgy érkezik Hozzád az órára, hogy gondolataiban nem az iskola vagy a munkahely gondjai járnak. Már odafele azon töri a fejét, hogyan gyakorolja Veled az aktuális nyelvtant és szókincset. Mivel ebből él, számára létfontosságú, hogy Te valódi tudást szerezz, és jó élményekkel zárjátok le az órát. Biztos lehetsz benne, hogy kérdéseidre a lehető leghamarabb a lehető legsegítőkészebb választ adja. Jól hallom, találkoztál már olyannal, aki nem így viselkedett Veled?

Amíg eldöntöd, mi éri meg legjobban, ezt a linket megnyitva jól tudtok szórakozni a fotelvásárlókon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése